diumenge, 4 d’octubre del 2009

Els Wikis

Desprès d'haver llegit l'article publicat al blog de gestió he pogut extreure la següent informació:

Què es un Wiki i com funciona?

Aquest article ens parla d'una de les grans tasques de voluntaris que ha fet l'home. És tracta de la Viquipèdia. això es possible per la col·laboració de l'home i per la mediació d'un softward. Ens referim als wikis.

Com ens explica el vídeo, els wikis serveixen per poder compartir informació. Tothom pot tenir accés als wikis i canviar el que apareix en la pàgina web fàcilment. Hi han 2 botons que són essencials que són: edit (editar) i Save (guardar) els quals utilitzaran si volen canviar alguna cosa de la pàgina web. En els wikis també podem crear enllaços amb el boto "link". Aquest enllaços serveixen per poder anar a una altre pàgina web o a un altre wiki.

Pedagogìa del wiki.

Com ens explica en el enllaç adjunt al blog de gestió: pedagogìa del wiki. Es va crear Mataró Viquipèdia una iniciativa per celebrar el dia mundial d'Iternet. Aquesta iniciativa tenia els objectius següents:
  1. Donar a conèixer la Viquipèdia
  2. Promoure la participació.
Aquesta iniciativa volia transmetre la idea d'una llarga cursa no una acció per un dia concret. Va crear 2 portals: Un per alumnes i un altre per professors.

Què es un wiki? un wiki és un hipertext col·laboratiu, que permet l'edició immediata de continguts web gràcies a la seva simplicitat d'ús. Aquests documents però passen pel control editorial( comunitat de Viquipedistes). Arran d'això s'ha generat un patrimoni col·lectiu de coneixements. És una enciclopèdia gratuïta i voluntària on tots hi podem contribuir.

Segons Renée Fountain un wiki pot tenir altres valors pedagògics com: Promouen l'escriptura, són democràtics, estan actualitzats contínuament, promouen el voluntariat i poden ser anònims.

Diferencies entre el bloc i el wiki:

El bloc:
  1. És individual.
  2. Les entrades són editables e independents això fa que tingui un contingut estàtic.
  3. Té un orde cronològic. La lectura és semblant a la d'un pergamí.
  4. Té inscrita sempre la Data
  5. S'estableix una comunicació externa amb els visitants a través de comentaris
El wiki:
  1. És col·lectiu.
  2. S'estructura per pàgines els continguts que estan en constant revisió i actualització. Això fa que tingui un contingut dinàmic.
  3. té un ordre intemporal ja que pateix modificacions
  4. La data de creació o modificació queda oculta.
  5. S'estableix una comunicació interna. Per realitzar les tasques d'edició.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada